Dachówka matowa czy z połyskiem?

Dachówka matowa czy z połyskiem?

Ceramiczne dachy najczęściej kojarzone są z naturalną czerwienią, jednak wprowadzenie angoby i glazury do procesów produkcji stworzyło możliwość kreowania bardziej wyszukanych kolorów oraz udoskonaliło właściwości techniczne dachówek.

Inne niż czerwona barwy dachówek ceramicznych możliwe są głównie dzięki zastosowaniu powłok: angoby lub glazury. W jednym i drugim przypadku uzyskujemy nie tylko ciekawy efekt kolorystyczny, ale również bardziej gładką powierzchnię, co przekłada się na większą odporność dachówki na czynniki naturalne.

Dowiedz się: Ile kosztuje wykonanie dachu? Koszty prac dekarskich

Angoba a glazura na dachówce ceramicznej

Doskonalenie procesów technologicznych w odniesieniu do produkcji dachówek ceramicznych jest wynikiem dążenia do stworzenia szerokiej palety barw dostępnych produktów, jak również ma poprawiać właściwości techniczne materiałów. Angobowanie oraz glazurowanie to nowoczesne metody barwienia dachówek, polegające na natryskiwaniu na ich powierzchnię odpowiednio przygotowanych substancji (typu ciekła masa gliny lub zdrobnione szkliwo), dzięki którym na rynku dostępne są takie ich kolory, jak różne odcienie brązu, czarny czy szary. W kontekście parametrów technicznych angoba i glazura znacząco wpływają na odporność dachówek na różne czynniki środowiska, takie jak zabrudzenia, kwaśne deszcze, promieniowanie ultrafioletowe.

dachówki angobowanedachówki glazurowane

Angoba i glazura często zestawiane są ze sobą jako synonimy, odnoszące się do technologii barwienia dachówek. Pomimo zbliżonych funkcji oraz właściwości, pomiędzy angobą i glazurą występują różnice, o których warto pamiętać przy dokonywaniu zakupu. Odmienny charakter angoby i glazury wynika chociażby z ich różnych składów chemicznych. Angoba składa się ze specjalnie przygotowanej ciekłej masy gliny z domieszką odpowiednich minerałów lub tlenków metali. Glazura natomiast to w przeważającej części zdrobnione, wstępnie stopione szkliwo, wzbogacone nieorganicznymi dodatkami. Angoba nie tworzy na powierzchni dachówki zamkniętej struktury, ale pozostawia otwarte pory, co pozwala zachować dobre właściwości dyfuzyjne. Dachówki glazurowane charakteryzują się natomiast szklistą warstwą zamykającą pory. Szklista zamknięta struktura dachówek glazurowanych sprawia, że w porównaniu do angoby odznaczają się one jeszcze większą odpornością na wpływ czynników zewnętrznych. Gładka powierzchnia o zminimalizowanej porowatości znacznie opóźnia tworzenie się zabrudzeń oraz ułatwia procesy oczyszczania nie tylko z kurzu i pyłów, ale też mchu oraz pleśni.

Wielobarwne dachówki ceramiczne

Kolory dachówek wynikają przede wszystkim z barwy ich podstawowego surowca, czyli gliny. Dlatego też najczęściej kojarzonym kolorem dachów z ceramiki jest właśnie ceglasta czerwień. Stworzenie poszerzonej palety kolorystycznej wymaga natomiast zastosowania glinek szlachetnych, nanoszonych na powierzchnię dachówki. Warstwa angoby rozpylana jest w postaci ciekłej masy na wysuszoną dachówkę jeszcze przed jej wypaleniem. Związki chemiczne uaktywniane są pod wpływem wysokich temperatur i nadają powierzchni dachówki pożądany kolor i połysk. Podobnie postępuje się w przypadku glazurowania, z tą jednak różnicą, że glazura wnika częściowo w czerep dachówki, tworząc dodatkowo warstwę pośrednią. O ile przy angobowaniu odmienność barw gotowych produktów wynika tylko i wyłącznie z grubości naniesionej warstwy, odcienie powstałe przez glazurowanie są efektem działania różnych pigmentów barwiących.  

Zobacz również: Płaskie dachówki ceramiczne to modne i trwałe pokrycia dachowe

Warto również pamiętać o tym, że stosowanie angoby i glazury wpływa nie tylko na efekt kolorystyczny, ale odpowiada także za gładkość powierzchni. Glazura tworzy bardziej równomierną strukturę, charakteryzującą się znaczną połyskliwością. Jeżeli jednak do płynnej glinki dodamy składniki szkliwiące, otrzymamy angoby szlachetne o połysku zbliżonym do glazury, przy jednoczesnym zachowaniu porowatości struktury.

Oceń artykuł
4,20 / 15 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Autor: Marta Balcerowska

Źródło: Röben

Polecamy Ci również

Zobacz także