Jakie dachówki ceramiczne wybrać – angobowane czy glazurowane?

Dachówki ceramiczne
Angobowanie i glazurowanie dachówek ceramicznych to sposób wykończenia ich powierzchni - dzięki tym zabiegom dachówki ceramiczne uzyskują odpowiedni kolor, a także są bardziej trwałe.

Producenci dachówek ceramicznych stosują angoby i glazury. Dzięki nim można otrzymać przeróżne kolory pokrycia oraz udoskonalić właściwości techniczne dachówek.

Dachówki ceramiczne kojarzą się z naturalną czerwienią. Swój kolor zawdzięczają związkom żelaza zawartym w glince, z której są wypalane. Proces przygotowania gliny i jej wypału został tak opracowany, aby dachówki przede wszystkim były trwałe (nienasiąkliwe i mrozoodporne), a nie miały jednolitą barwę – dachówki nawet z tej samej partii produkcyjnej różnią się odcieniem, ponieważ glina rzadko występuje w jednolitych złożach. Dachówka naturalna jest porowata, a co się z tym wiąże, szybciej się brudzi. Różnice kolorystyczne producenci „zacierają” poprzez stosowanie specjalnych polew, czyli angobowanie lub glazurowanie.

Dowiedz się też: Na jakie niespodzianki musisz być przygotowany, planując budowę lub remont dachu

Dachówki ceramiczne angobowane

Angobowanie to metoda barwienia, która polega na naniesieniu na wysuszoną, ale jeszcze nie wypaloną dachówkę tzw. polewy ze szlachetnej glinki. Jest to specjalnie przygotowana ciekła masa gliny używana do produkcji dachówek, z domieszką (zależnie od pożądanego koloru) odpowiednich minerałów lub tlenków metali. Dopiero po wyschnięciu angoby dachówka jest wypalana, co ujednolica jej barwę. Mieszanka nakładana jest jedynie na wierzch, dlatego wewnątrz pozostaje w naturalnym odcieniu gliny. Zdarza się więc, że jeśli dachówki mają ciemną barwę, to zarysowania czy przecięte brzegi powstałe podczas obróbki dekarskiej (np. podczas docinania dachówek przy koszach) są widoczne.
Angobowanie sprawia, że dachówki są gładsze i bardziej odporne na zabrudzenia niż naturalne oraz dostępne są w szerszej gamie kolorystycznej (możemy wybierać w czerwieniach i brązach lub pokusić się o antracyt, czerń czy zieleń). Dachówki z angobą szlachetną (z większą zawartością kwarcu czy innych związków powodujących jej częściowe zeszkliwienie) są bardziej błyszczące, podobne do glazur. Jednak nie tworzy się na nich szklista warstwa (tak jak w glazurach), a pory pozostają otwarte, co pozwala zachować dobre właściwości dyfuzyjne.
W sprzedaży są również dachówki cieniowane, które uzyskuje się nanosząc dwa rodzaje angoby, oraz angoby bezbarwne, które pełnią jedynie funkcję ochronną.
Oczywiście angobowanie podnosi cenę dachówek. Najtańsze dachówki angobowane są ok. 10-15% droższe od dachówek naturalnych, natomiast dachówki z angobą szlachetną kosztują ok. 30% więcej.  

Dachówki ceramiczne glazurowane

Glazurowanie (szkliwienie) polega pokryciu dachówki polewą, która podczas wypału ulega zeszkleniu.  Po wypaleniu na powierzchni dachówki tworzy się twarda, szklista, kolorowa warstwa. Glazury znamy wszyscy – z płytek łazienkowych, czy... kubków ceramicznych używanych na co dzień. Oczywiście glazura dobierana jest pod względem technicznym do produktu, na którym jest stosowana. 
Glazura w porównaniu z angobą ma więcej domieszek krzemionki, która nadaje dachówkom większy połysk i tworzy charakterystyczną, szklistą powierzchnię. Może być także bezbarwna (nie zmienia naturalnej barwy, tylko ją pogłębia i nadaje połysk) lub kolorowa. I tutaj mamy taki wybór kolorów jak w dachówkach angobowanych – np. niebieskie, zielone, czarne. Szkliwiona powierzchnia dodatkowo zwiększa trwałość pokrycia dachowego poprzez ograniczenie jego nasiąkliwości i mrozoodporności, przyspieszenie spływu wody opadowej, skrócenie czasu zalegania śniegu. Zmniejsza też ryzyko rozwoju glonów czy porostów. Dachówki glazurowane są najdroższe wśród dachówek ceramicznych.

Poznaj też: Dachówkę karpiówkę, czyli dachówkę ceramiczną o klasycznym kształcie

Oceń artykuł
3,46 / 13 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i dodaj swój komentarz

Opracowanie: Ewa Kulesza

Polecamy Ci również

Zobacz także