Pokrycia cementowe - nowy standard

Dachówka cementowa produkowana w technologii Cisar składa się nie z jednej - jak tradycyjna - ale z trzech warstw różniących się między sobą właściwościami. Te warstwy to: barwiony w masie beton o wysokiej wytrzymałości, drobnoziarnista warstwa wypełniająca pory i wygładzająca górną powierzchnię dachówki oraz dwukrotnie nakładana powłoka akrylowa Lumino. Kluczowa dla trwałości i efektownego wyglądu tej dachówki jest warstwa masy Cisar, która nadaje jej wyjątkową wytrzymałość i gładkość oraz zwiększa odporność na zabrudzenia i porastanie mchem.

dachówka w technologii Cisar

Walory estetyczne dachówek wzbogaca aksamitny połysk, uzyskany właśnie dzięki wygładzeniu powierzchni. Technologia Cisar wpływa także na trwałość pokrycia - drobnoziarnista masa nie wchłania wody, dzięki czemu dachówki charakteryzują się wyjątkowo wysoką mrozoodpornością i nie poddają się niekorzystnemu działaniu warunków klimatycznych (np. kwaśnych deszczy). Innowacją technologiczną są także przekładki silikonowe, które umieszczone są na spodniej stronie każdej dachówki. Dzięki nim zapakowane na palecie dachówki nie stykają się ze sobą, co zapobiega ich uszkodzeniom mechanicznym podczas transportu.
W technologii Cisar jest produkowana dachówka Romańska. Lafarge Dachy jest jedynym w Polsce przedsiębiorcą, którego zakłady dostosowane są do produkcji dachówek w tej technologii. Została ona opracowana w laboratoriach Braas w Polsce i do tej pory wdrożona w zakładzie produkcyjnym w Płońsku – jednym z najnowocześniejszych na świecie w ramach Grupy Lafarge. Warto podkreślić, że na bazie polskich doświadczeń rozwiązania w zakresie procesu technologicznego dachówki Romańskiej wprowadzane są obecnie w zakładach w Niemczech – na największym i wymagającym rynku dachówek w Europie.

produkcja dachówekLinia, na której produkowana jest dachówka w technologii Cisar, posiada kilka unikalnych rozwiązań, które mają zdecydowany wpływ na ostateczny produkt. Jednym z najważniejszych jest w pełni skomputeryzowany, oddzielny węzeł betoniarski. Wyposażony w najnowsze rozwiązania techniczne węzeł pozwala uzyskać w pełni powtarzalną w każdej partii, najwyższej jakości masę Cisar, która następnie formowana jest na dachówce. Aby zapewnić stabilną jakość każdej partii dachówek, w procesie produkcji są one kontrolowane w laboratorium. Kontrola jakości obejmuje m.in. sprawdzanie wymiarów i masy dachówek tuż po uformowaniu, kontrolę jakości dachówek po oddzieleniu od palet, badanie wytrzymałości dachówek zaraz po opuszczeniu linii produkcyjnej i następnie po 28 dniach składowania poprzez pomiar siły łamiącej losowo pobranych próbek, badania nasiąkliwości i przesiąkliwości dachówek dla każdej partii wyrobu oraz sprawdzanie mrozoodporności.
dostępne kolory dachówki Romańskiej (ceglany, kasztanowy i grafitowy)„Jedną z najbardziej skomplikowanych rzeczy przed wprowadzeniem nowej dachówki były testy technologiczne” – opowiada Wojciech Gątkiewicz – jest to zupełnie nowa, niestosowana dotąd technologia w zakresie pokryć dachowych i musieliśmy mieć pewność, że produkt, który trafi do Klienta ma najwyższą jakość – również w zakresie parametrów takich jak mrozoodporność. Mimo poczynionych przez nas ostatnio znacznych inwestycji w specjalne urządzenia do jej badania, wszystko trwało prawie rok. Nasze dachówki poddane zostały również bardzo rygorystycznym badaniom w jedynym na świecie tunelu aerodynamicznym do badania dachówek w Anglii. Wyniki dla dachówki Romańskiej wskazują, że technologicznie produkt znacznie wyprzedza rozwiązania stosowane obecnie na rynku.”

Oceń artykuł
4,00 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Ewa Kulesza

Źródło: Braas

Polecamy Ci również

Zobacz także